– Har funnet mitt kall

Farhia Luul Makerow (t.v.) oppfordrer elevene til å være kritiske og tørre å tenke annerledes. Her er hun i prat med russepresident Jenni Gloppe Solem etter foredraget. Foto: Stine Indahl
Farhia vil bekjempe kjønnslemlestelse. Onsdag besøkte hun THVS med dokumentaren «I min mors navn».

– Det er fantastisk å være her! Jeg kjenner meg igjen i elevene, og husker godt hva jeg selv tenkte da det var jeg som satt her for bare noen få år siden, sier Farhia Luul Makerow.

Bare 15 år gammel reiste den tidligere THVS-eleven til Somalia for å delta i filmen «I min mors navn». I dokumentaren, som portretterer tre somaliske unge kvinner, får seerne innblikk i deres tanker og opplevelser relatert til kvinnelig omskjæring.

Tilbake i Norge, og etter fullført videregående skole som realfagselev på THVS, er hun nå i gang med internasjonale utviklingsstudier. Onsdag møtte hun sosialkunnskap- og religionselever på sin tidligere skole i Larvik.

– Det høres kanskje ut som en klisje, men jeg føler at jeg har funnet mitt kall, sier hun entusiastisk.

Forståelse

Og Farhias kall er å bekjempe kjønnslemlestelse. Ikke ved å opptre bedrevitende og dømmende, men ved å prøve å forstå de som omskjærer og hvilke grunner som ligger bak.

– Jeg var nylig i Tanzania og snakket med de som omskjærer. Jeg vil så gjerne prøve å forstå dem. Det er jo ingen som er født onde, men de vet ikke om noe annet. Omskjæring går i arv fra generasjon til generasjon.

Tidkrevende

I likhet med sin mor, som har jobbet med å bekjempe omskjæring i blant annet Somalia, Tanzania og Kenya i en årrekke, ønsker Farhia å hjelpe de som omskjær. Ved å gi dem muligheten til å gjøre noe annet enn det de har drevet med i generasjoner, kan de hjelpes ut av rollen som en gruppe som blir sett ned på og der jobben som omskjærer ofte er eneste utvei.

– Det er viktig å huske på at omskjæring ikke har med religion å gjøre, men at det er tradisjon. For å endre holdninger kreves ulike strategier og fremgangsmåter. Og det tar tid.

Annerledes

Etter onsdagens foredrag og dokumentar håper hun at THVS-elevene våger å være kritiske og tenke annerledes.

– Det er helt greit å være annerledes. Livet er ikke bare mainstream og det du ser på Instagram.

– Som liten ble jeg sett på som rar. Men jeg var med selv 100 prosent, og merket etter hvert at jeg kom så mye lenger enn mange andre nettopp fordi jeg turte å være annerledes.

– Ble du ikke lei deg?

Jo, jeg gjorde det. Men jeg lot det ikke stoppe meg, avslutter Farhia Luul Makerow.

Se NRK-dokumentaren I min mors navn