– Ingen kan bestemme hvor gode dere skal bli!

Avdelingsleder Jan Christiansen (midten) var takknemlig for at iFokus ga THVS-elevene muligheten til å høre foredragene til Kjetil Kristoffersen og Kjetil André Aamodt. Foto: Stine Indahl
Traff elevene med tanker om mål, samhold, lojalitet og hvordan nå sitt potensiale.

Fredag fikk idrettsfagelevene og elevene på service og samferdsel en litt annerledes start på dagen enn vanlig. Med foredragene «Hvem vinner til slutt»? og «Hvordan nå ditt potensiale»? delte Kjetil Kristoffersen og Kjetil André Aamodt raust av sine erfaringer fra en hverdag fylt med ikke bare suksess, men også utfordringer, veivalg og prioriteringer.

Mens Kjetil André Aamodt er kjent for sin fantastiske alpinkarriere med fire OL-gull og til sammen 20 mesterskapsmedaljer, er Kjetil Kristoffersen den lovende fotballspilleren som la både fotballsko og lærerjobben på hylla for å gripe sitt livs sjanse.

– Av og til får du noen muligheter i livet der du tenker «Ja, dette må jeg gjøre». Når du får den følelsen, så er det bare å gripe muligheten, sa Kristoffersen.

– Lær dere faget

I dag driver hann Publicom AS, som blant annet formidler foredrag, artister og konferansierer til ulike arrangementer. Veien dit har ikke vært helt uten hinder, men Kristoffersen lot seg ikke stoppe.

– Jeg mener at det er viktig å ha et mål i bunnen for det du gjør. Min oppfordring til dere er derfor å sette dere noen mål, og så sørge for å bli gode på akkurat det som er målet deres. Lær deg faget ditt, rett og slett. Hvis du kan faget, så får du selvtillit selv. Det merker folk.

Holdninger og verdier

Nettopp selvtillit kommer godt med hvis den kortsiktige suksessen uteblir.

– Ikke la andre bestemme at du ikke skal få det til. Det er ingen som kan bestemme hvor gode dere skal bli. Men dere må ville det, og dere må ville det mer enn de andre. De aller fleste vil det nemlig bare litt. Ikke gi opp, rådet Kristoffersen, før Norges mestvinnende alpinist overtok mikrofonen i Kon-Tiki.

For Kjetil André Aamodt er blant dem som har satt seg klare mål, og som i aller høyeste grad har vist hva som er mulig å få til dersom en er villig til å jobbe knallhardt.

– Vi setter oss alle ulike mål i livet. Noen har hårete mål – andre har litt mindre mål. Men uansett hva slags mål du har, så er det mange av de samme mekanismene som gjelder. Det handler om å legge innsats inn, og det er ikke nødvendigvis den som er best akkurat nå som kommer til å bli den beste. Derimot er det de som har de beste holdningene og verdiene i seg selv, som er de som kommer til å ta ut sitt fulle potensiale.

Aamodt måtte skuffe potensielle fremtidige toppidrettsutøvere i salen på jakt etter en hemmelig gulloppskrift.

–  Det finnes ingen hemmelighet. Det handler om å stå opp om morran og gjøre et ærlig stykke arbeid.

Adrenalin og kameratskap

Den tidlige alpinisten rådet elevene til å slutte og lete etter ytre faktorer som en ikke får gjort noe med, og heller finne sin indre motivasjon.

– Det var aldri pengene som motiverte meg. Den viktigste driven var at jeg elsket å konkurrere, kjenne på adrenalinet, galskapen og kameratskapet, fortalte Aamodt.

– Talent handler ikke om hva man er født til, men om innsatsen en legger ned for å ta ut det beste i seg selv gjennom gode holdninger og verdier!

Gave fra iFokus

Fredagens foredrag var opprinnelig en del av iFokus-arrangementet First Friday. Takket være iFokus' raushet fikk også THVS-elever og ansatte en mulighet til å la seg inspirere av foredragsholdernes tanker, råd og erfaringer. 

– Dette var en flott gave fra iFokus som vi på THVS setter stor pris på. Det er viktig for oss med fokus på det å bli gode sammen og verdien av det en selv legger i potten, sa avdelingsleder Jan Christiasen på idrettsfag.