Åsmund ble beste slektsforsker

Rekordstor deltagelse i årets slektsforskerkonkurranse på THVS.

– Dette hadde jeg aldri trodd, utbryter en overrasket Åsmund Haatveit i 3STER.

Vg3-eleven har nettopp mottatt det synlige beviset på at hans oppgave «Aasmund Haatveit – fra gardsgutt til gardbruker» har blitt kåret til den beste blant de 40 innleverte bidragene.

– Årets deltagelse i slektsforskerkonkurransen er rekordstor. Vi har lest, lest og lest, og selv med vår lange erfaring har vi lært masse. Det har vært veldig spennende, forteller Ragnhild Andersen i Slekt og Data Larvik.

Kildekritikk

For fjerde året på rad deltar THVS-elever i konkurransen som er et samarbeid mellom Slekt og Data, Larvik kommunen og Thor Heyerdahl vgs.

– Selv om vi ikke jobber direkte med slektsforskning, passer slektsforskningen godt inn i historiefaget. Vi får jobbet med bruk av ulike kilder og ikke minst kildekritikk. I tillegg får elevene god trening i å skrive en fagtekst, sier historielærer Monica Kjennvold, og legger til:

– Samarbeidet med Slekt og Data er populært blant elevene. De gir uttrykk for at de syns det er moro. Vi ser at elevene blir mer bevisst på å skrive ned historien før det blir for sent, og mange ønsker å fortsette med historiefortellingen også etter videregående.

Flott slektshistorie

Sammen med lærerkollegene Anita Norli og Peter Grepperud har Kjennvold fått elevene i 3MDA, 3STER og 3PBYA til å forske i sin egen familiehistorie. Tirsdag ble vinneren kåret.

– Det var særlig ett bidrag som utmerket seg veldig. Alle i juryen hadde vinneren på sin topp 5-liste, og vi ble ganske fort enige om at det det var Åsmunds flotte slektshistorie fra nasjonalromantikken som var den aller beste, forteller Ragnhild Andersen.

Vinneren selv hadde ingen erfaring med slektsforskning før han ga seg i kast med oppgaven.

– Jeg var ikke så veldig interessert egentlig. Men jeg har hørt en del om tippoldefaren min og at han var en bra mann, så da tenkte jeg at det kunne være interessant å finne ut litt mer om han og livet hans, forteller Åsmund.

Selvdrivende bonde

Avgangseleven oppdaget kjapt at tippoldefaren med samme navn som han selv skjulte en spennende historie.

– Jeg oppdaget at det var delvis flaks som gjorde at han endte opp som selvdrivende bonde. Dersom han hadde tatt noen andre valg, kunne han reist til Amerika. Selv om det er lenge siden nå, så betyr det noe for meg. Mye kunne vært annerledes hvis han hadde endt opp i Amerika.

Vinneren har benyttet seg av bygdebøker muntlig overleverte fortellinger i familien. I tillegg har han brukt historiebøker for å finne ut mer om hvordan det var å vokse opp på den tiden.

– Hva har du lært mest av?

– Jeg tenker at det er bra å engasjere seg i lokalhistorie. Ellers handler jo mye av oppgaven om å finne kilder og å bruke dem. Jeg føler også at jeg har blitt bedre på å skrive.

Fire andreplasser

Fra høsten venter sannsynligvis studier i Oslo på Åsmund. Og kanskje litt slektsforskning.

– Det er mulig jeg kommer til å fortsette. Jeg har iallfall mye familie å forske på, avslutter Åsmund Haatveit.

I tillegg til Åsmunds førsteplass, ble det delt ut fire andreplasser. Disse gikk til Ingrid Emile Sørli Hansen i 3MDA, Eline Eide Jahnsen i 3PBYA, Helena Andersen i 3MDA og Sander Norlin Jacobsen i 3STER.