Henry klar for skole-NM

THVS-eleven skal representere Vestfold under finalen i skole-NM i manuell maskinering.

– Nå må jeg bare øve enda mer foran dreiebenken, utbryter Henry Semb Kvalsund.

Kvalifiseringen er over og dommen har falt. Henry har akkurat sikret seg finalebilletten foran konkurrentene fra Færder og Sandefjord videregående skoler.

– Jeg følte meg godt forberedt, men jeg forventet meg tøff konkurranse, forteller den ferske finalisten.

Finmåling

Og jevnt ble det. Da John Einar Runå fra opplæringskontoret for industrifag i Vestfold endelig var ferdig med finregningen, var det Henry som hadde trukket det lengste strået med totalt 141 poeng av 170 mulig. Dermed endte han ti poeng foran sin sterkeste konkurrent fra nabobyen.

– Dere har vekslet gjennom poenggivingen hele veien, og det måtte en god del finmåling til. Kjempebra jobba, oppsummerer Runå.

Dybdeforståelse

Også lærer Sven Erik Oppedal på teknikk og industriell produksjon på THVS lot seg imponere over elevenes innsats, og ser nytteverdien i konkurransedeltakelse uavhengig av finaleplass eller ikke.

– Måten å jobbe på er relatert til virkeligheten i form av både tidspress og forventninger. Elevene må jobbe fokusert og den dybdeforståelsen de tilegner seg kan overføres også til andre fag, sier Oppedal.

Nøyaktighet og presisjon

Tre timer fikk elevene på seg til å maskinere en del i henhold til en utlevert tegning.

– Gjennom oppgaven må elevene vise at de kan bruke maskinen, ha kjennskap til ulike verktøy og beherske måleteknikk. I tillegg er det viktig med nøyaktighet, presisjon, HMS og ikke minst evnen til å lese tegninger, forteller Runå.

For Henry Semb Kvalsund, som til daglig går Vg2 industriteknologi, venter nå finalen i manuell maskinering på Hamar i april.

– Jeg har et ganske sterkt konkurranseinstinkt, men jeg tror at jeg skal klare og ikke stresse. Nå skal jeg øve enda litt mer, og så er jeg ganske sikker på at det kommer til å bli veldig spennende å få være med i finalen, avslutter Vg2-eleven.